preskoči na sadržaj

Strukovna škola Đurđevac

Login
Tražilica
Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Projekti

Solarno vozilo Rooster Solari FI2020

glavni sponzor:

Erasmus+ i drugi projekti:

BE WORLD CLASS

Obrazovanje

Studiranje

Informacije o mobilnosti

Opis mobilnosti:

Vrijeme održavanja: 18. – 23. studenog 2018.

Mjesto održavanja: Senigallia, Italija

Ustanova primateljica: Istituto di Istruzione Superiore “Bettino Padovano”, Senigallia

Provedba mobilnosti

U razdoblju od 18. do 23. studenog 2018. nastavnik elektrotehnike Branko Pleadin sudjelovao je na nastavničkoj mobilnosti u partnerskoj školi Istituto di Istruzione Superiore “Bettino Padovano” iz Senigallie u Italiji. Riječ je o strukovnoj školi koja je osnovana na inicijativu lokalnih vlasti i predstavnika regionalnih gospodarskih subjekata. Škola provodi obrazovne programe u području elektrotehnike, strojarstva, zaštite okoliša, mode te osobnih i zdravstvenih usluga.

U sklopu radnog dijela programa mobilnosti, koji je obuhvaćao aktivnosti praćenja svih faza nastavnog rada (job shadowing), nastavnik Branko Pleadin prisustvovao je realizaciji nastave strukovnih predmeta iz područja elektrotehnike, strojarstva i računalstva. Praćenje rada talijanskih nastavnika uključivalo je:

 • pripremu nastavnih materijala i metodičke strukture nastavnih sati
 • organizaciju projektnih zadataka za učenike
 • međusobnu komunikaciju nastavnika i učenika
 • organizaciju praktičnog dijela strukovnog osposobljavanja
 • koordinaciju sadržaja praktične nastave kod poslodavaca s teorijskim sadržajima obrađenima u školi

Kroz svakodnevne radne aktivnosti nastavnik Branko Pleadin usavršio je svoje kompetencije u području:

 • identificiranja sličnosti i razlika ustanove primateljice s vlastitom ustanovom u pogledu organizacije nastave, pristupa poučavanju i praktičnom osposobljavanju, suradnje s regionalnim tvrtkama, primjene IKT-a u nastavi te uvođenja inovacija u nastavni proces
 • identificiranja primjera dobre prakse koji bi se mogli primijeniti u vlastitoj ustanovi
 • programiranja automatiziranih postrojenja (roboti, pneumatski sustavi, itd.)
 • razvoja i programiranja mikroupravljačkih sklopova
 • upotrebe programskih alata za 3D modeliranje i razvoj 3D modela za proizvodnju na CNC strojevima
 • korištenja numerički upravljanih strojeva (CNC) za proizvodnju jednostavnijih 3D modela
 • komunikacije na engleskom jeziku

Osnovni cilj ove mobilnosti bio je upoznati primjere dobre prakse o efikasnom načinu organizacije praktičnog osposobljavanja učenika u skladu s potrebama tržišta rada. Strukovna škola Istituto di Istruzione Superiore “Bettino Padovano” je primjer obrazovne ustanove koja ima čvrste veze s gospodarstvom, redovito uvodi inovacije u nastavni proces te prati brze promjene tehnologije. Tijekom mobilnosti realiziran je i posjet lokalnoj tvrtki "Bucci" koja se bavi proizvodnjom metalne galanterije. Iako se velik dio praktične nastave provodi u proizvodnim pogonima lokalnih tvrtki, škola ima vrlo dobro opremljene radionice za praktičnu nastavu i specijalizirane učionice, gdje je moguće odraditi i vrlo zahtjevne radne zadatke tijekom praktičnog osposobljavanja u školi.

Najznačajniji primjeri dobre prakse iz partnerske ustanove koje će nastavnik nastojati primijeniti u matičnoj ustanovi su:

 • načela za uspostavu kvalitetne međupredmetne suradnje s ciljem realizacije proizvodne djelatnosti u okviru praktične nastave u školi
 • učenje kroz izradu samostalnih projekata
 • nove nastavne metode (rad na projektnom zadatku, studija slučaja, provjera znanja korištenjem kvizova)
 • način komunikacije s regionalnim tvrtkama i metode ispitivanja potreba tržišta rada (dobivanje pouzdanih informacija o znanjima i vještinama koje poslodavci traže od svojih zaposlenika)

Po povratku u matičnu školu, navedeni primjeri dobre prakse integrirani su u izradu strateškog plana unaprjeđenja organizacije vježbi i praktične nastave učenika u radionicama Strukovne škole Đurđevac i radionicama lokalnih tvrtki.

Kulturološke aktivnosti tijekom mobilnosti obuhvatile su posjet spiljama Frassasi, gradiću Corinaldo te lokalnim muzejima i izložbama u regiji Marche.

Tijekom boravka u partnerskoj školi postavljeni su temelji za buduću suradnju između Strukovne škole Đurđevac i IIS „Bettino Padovano“, prvenstveno u području Erasmus+ KA102 i KA229 projekata.

Mobilnost je sufinancirana sredstvima programa Europske unije Erasmus+.

preskoči na navigaciju