preskoči na sadržaj

Strukovna škola Đurđevac

Login
Tražilica
Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Projekti

Solarno vozilo Rooster Solari FI2020

glavni sponzor:

Erasmus+ i drugi projekti:

BE WORLD CLASS

Obrazovanje

Studiranje

 

O sekciji

Aktivnosti 2018/2019

 

Učenici Strukovne škole Đurđevac Mateo Vida i Luka Kovač i učenica Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac bili su od 17. do 19. rujna 2019. u Zagrebu u pratnji mentora timova, nastavnika  Tihomira Robotića i Željka Brčeka, na Copernicus Hackathon trening tjednu. Na treningu su se, slušajući različita predavanja i izvodeći praktične zadatke, pripremali za vođenje svojih timova za natjecanje Copernicus Hackathon Zagreb koje će se održati 23. i 24. listopada 2019. u prostorijama Sveučilišnog računskog centra – Srcu. Na kraju trening tjedna održan je sajam tema i sudionika natjecanja.

Na Hackathonu će sudjelovati dva tima učenika Strukovne škole Đurđevac i jedan tim učenika Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac u učeničkoj kategoriji i jedan nastavnički tim u profesionalnoj kategoriji.

Bilo je zanimljivo, poučno i zabavno. Sada predstoji 30 dana intenzivnih priprema za samo natjecanje.

Više fotografija na Facebook stranici Sekcije za svemirsku tehnologiju i na mrežnoj  stranici Copernicus Hackathon Zagreb

 

========================================================

Znanstvena radionica „SVEMIRSKE TEHNOLOGIJE U RH - Istraživački i gospodarski potencijal“ u organizaciji Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB)  okupila je 19. rujna 2019. više od stotinu sudionika koji su imali priliku poslušati o najnovijim zbivanjima i gospodarskim potencijalima vezanim uz svemir i svemirske tehnologije u Hrvatskoj. Radionica je realizirana u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Agencijom za mobilnost i programe EU, a pod pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore i  Akademije tehničkih znanosti Hrvatske.

Događaj je uvodno pozdravio dekan FSB-a, prof. dr. sc. Dubravko Majetić, državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja dr. sc. Tome Antičić, pomoćnica direktorice Sektora za industriju i IT u HGK Gordana Pehnec Pavlović te prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga.

Na radionicu su sudjelovali i predstavnici Strukovne škole Đurđevac :

ravnatelj Darko Špoljar, nastavnica Ivanka Brček i nastavnik Željko Brček.

izvori informacija:

 http://www.mobilnost.hr/hr/novosti/mogucnosti-programa-obzor-2020-predstavljene-na-znanstvenoj-radionici-svemirske-tehnologije-u-rh-istrazivacki-i-gospodarski-potencijal-/

https://www.fsb.unizg.hr/aero/svemirteh/

Više informacija i fotografija na facebook stranici sekcije za svemirsku tehnologiju :

https://www.facebook.com/SekcijaZaSvemirskuTehnologiju.Djurdjevac/

===============================================

U Zagrebu je, na Institutu Ruđer Bošković,  4. listopada 2019. održana  Jadranska svemirska konferencija 'Regionalna suradnja u svemirskoj tehnologiji' , prvi regionalni skup posvećen suradnji u svemirskim znanostima i tehnologijama. Konferencija je okupila vrhunske svjetske stručnjake u istraživanju svemira, aeronautike i svemirskih tehnologija.

U radu konferencije sudjelovala je i Sekcija za svemirsku tehnologiju Strukovne škole Đurđevac.

Voditelj sekcije nastavnik Željko Brček i učenici Karlo Jakupec, Martin Krapec Ferenčak, Karlo Pintar i Marko Grabić prezentirali su rad sekcije u školskoj godini 2019/2020 i planove/projekte za školsku godinu 2019/2020.

Pažnju sudionika konferencije i prisutnih predstavnika medija  posebno je privukla prezentacija modela ionskog motora jer je jedna od glavnih tema konferencije bila istraživanja i projekti ionske propulzije i njezino korištenje u pogonu satelita. Kontakti i dogovori koje smo vodili za vrijeme  konferencije omogućiti će uspostavu suradnje sa tvrtkama i organizacijama u Hrvatskoj i široj regiji (Crna Gora, Srbija, Austrija i dr..) i još veću vidljivost rada Strukovne škole Đurđevac i Sekcije za svemirsku tehnologiju Đurđevac.

Više o sudionicima konferencije možete pročitati na http://acsst.irb.hr/index.html

Članci i objave u medijima https://www.irb.hr/Novosti/Svemirska-tehnologija-prilika-je-za-ulaganja-i-pokretanje-novih-tvrtki , https://www.tportal.hr/tehno/clanak/zajednickim-snagama-zemlje-jugoistocne-europe-mogu-osvojiti-svemir-i-jos-bolje-izgraditi-hadronski-centar-za-lijecenje-tumora-foto-20191004 .

Objava na Internet stranicama časopisa VIDI posebno je istaknula našu prezentaciju ionskog motora https://www.vidi.hr/Sci-Tech/Svemir/Hoce-li-prvi-hrvatski-satelit-uskoro-u-svemir

Na facebook stranici Sekcije za svemirsku tehnologiju Đurđevac možete vidjeti više fotografija sa našeg sudjelovanja na konferenciji https://www.facebook.com/SekcijaZaSvemirskuTehnologiju.Djurdjevac/

Prezentaciju dosadašnjih aktivnosti Sekcije za svemirsku tehnologiju možete vidjeti na https://www.youtube.com/watch?v=HEMQ8KihLH8

Prezentacija plana budućih aktivnosti projekata Sekcije za svemirsku tehnologiju možete vidjeti na https://www.youtube.com/watch?v=HEMQ8KihLH8

=============================

Copernicus Hackathon Zagreb

Copernicus Hackathon je program financiran od strane Europske Komisije koji okuplja programere, poduzetnike i stručnjake za određene teme u svrhu razvoja novih aplikacija koje se temelje na podacima i servisima Europskog programa za opažanje Zemlje – Copernicus. Hackathon pruža ljudima diljem Europe priliku da se zajedno okupe i istraže mnoga područja primjene na Zemlji pomoću Copernicusovih podataka iz svemira koji se korisnicima pružaju na korištenje u cijelosti, bez naknade. Europska komisija godišnje financira do 20 Hackathona diljem Europe u obliku timskog natjecanja na kojem je svrha razviti aplikacije (nije dovoljan samo koncept već je potrebno razviti beta verziju aplikacije) za različita područja, odnosno teme zadane na pojedinom događaju. Glavna svrha ovog događaja je promocija potencijala Copernicus podataka i servisa zajednicama diljem Europe.

Na natjecanju (hackathonu) ,koje se održalo 23. i 24. listopada 2019. u prostorijama Sveučilišnog računskog centra – Srcu u Zagrebu, sudjelovao je ukupno 21 tim; 9 timova u srednjoškolskoj kategoriji i 12 timova u službenoj kategoriji. Među natjecateljima su bila dva učenička tima Strukovne škole Đurđevac,  jedan učenički tim Gimnazije Dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac i jedan nastavnički tim . Članovi učeničkih timova Strukovne škole Đurđevac  „4bssdj“ su bili Mateo Vida, Nikola Somljačan, Marko Matočec, Rikardo Jalžabetić i Lovro Zovko i  „2bssdj“ Luka Kovač, Luka Kerovec, Tihomir Kovačić, Tomislav Fusić i Fran Čiković a nastavničkog tima „Nastavnicissdj“  Tihomir Robotić, Zvjezdana Smes, Bernard Dugan, Ivanka i Željko Brček. Nakon dvodnevnog hakiranja žiri je timu „4bssdj“ dodijelio jednu  od nagradu za najbolje radove na ArcGis platformi u srednjoškolskoj kategoriji a timu „Nastavnicissdj“ jednu od nagrada za najbolje radove na ArcGis platformi u službenoj kategoriji. Nagrade su preuzeli predstavnici timova na Copernicus konferenciji 25. listopada 2019. Hvala organizatorima na odličnoj organizaciji , hvala mentorima na pomoći kod hackiranja , hvala sponzorima na nagradama !!!

Više fotografija na :

https://www.facebook.com/SekcijaZaSvemirskuTehnologiju.Djurdjevac/

Više informacija o Copernicus hackathonu na :

https://www.copernicus-zagreb.eu/

https://www.facebook.com/svemirski.zurnal1/

https://magazin.hrt.hr/552683/znanost-i-tehnologija/copernicus-hackathon-po-prvi-puita-u-hrvatskoj

https://zimo.dnevnik.hr/clanak/natjecanje-u-izradi-aplikacie-koje-bi-trebale-poboljsati-zivot---580345.html

https://www.vidi.hr/Non-Tech/Hrvatska/Hackathon-otkrio-gdje-ima-vina-slicnih-zagorskim?fbclid=IwAR1Bxavnt7uOUs_dA7BFQUiGW-trBFN0ewYdRdaYWcZil0MiZXZL-QaGuTk

Predstavljanje dronova, zakonske regulative za korištenje dronova i prezentacija rada

U Sportskoj dvorani Strukovne škole Đurđevac, u srijedu 19.2.2020. , održan je zanimljiv događaj: predstavljanje dronova, zakonske regulative za korištenje dronova i prezentacija rada (sastavljanje, podešavanje, pokretanje, let, snimanje i prizemljivanje) nekoliko modela dronova za amatersku i profesionalnu upotrebu. Cijeli događaj održan je u organizaciji Sekcije za svemirsku tehnologiju Đurđevac a vodio ga je direktor tvrtke Leramis d.o.o, gospodin Vanja Borović. Prezentirano je nekoliko cjelina: ukratko o dronovima, dostupnost dronova u Hrvatskoj ,DJI dronovi, Hrvatski zračni prostor, letenje „po PS u”, CCAA / HKZP / DGU i zaštićene prirodne vrijednosti. Demonstriran je rad nekoliko modela DJI dronova: DJI Mavic mini, DJI Mavic 2 pro i DJI Inspire 2.

Cijeli događaj održan je u dva dijela , od 8.00 do 9.30 i od 9.50 do 10.40 h i pratilo ga je više razreda 1a, 1b, 1c, 1dE, 2b, 2dE, 3a, 3b, 3e i 4b pod vodstvom njihovih nastavnika Bernarda Dugana, Branka Pleadina, Zlatka Koruca, Davora Čižmešinkina, Ivanke Brček, Martina Ivandije, Darka Fučijaša , Slavka Majstorovića, Zvjezdane Smes i Željka Brčeka .

https://www.leramis.hr/

Na Youtube kanalu Sekcije za svemirsku tehnologiju možete vidjeti snimke demonstracije leta dronova u sportskoj dvorani https://www.youtube.com/channel/UCu3aII_NiaEw4mtpO3kPwxA

Više fotografija sa događaja na https://www.facebook.com/SekcijaZaSvemirskuTehnologiju.Djurdjevac/

 

preskoči na navigaciju