preskoči na sadržaj

Strukovna škola Đurđevac

Login
Tražilica
Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Projekti

Solarno vozilo Rooster Solari FI2020

glavni sponzor:

Erasmus+ i drugi projekti:

BE WORLD CLASS

Obrazovanje

Studiranje

 

Tehničar za računalstvo (4)

Program: Tehničar za računalstvo
Tip programa: programi četverogodišnjeg trajanja obrazovanja
Trajanje programa: 4 god.
 
 
Opis programa:

Tehničar za računalstvo jedno je od najcjenjenijih zanimanja iz područja elektrotehnike i računalstva koje se odnedavno izvodi po moderniziranom kurikulumu s mnoštvom novih i atraktivnih predmeta. Kurikulum je moderniziran kako bi pratio potrebe tržišta rada, trendove u novim tehnologijama te pružio bolju podlogu za studiranje na prestižnim informatičkim sveučilištima i veleučilištima. Učenici ovog zanimanja iz godine u godinu demonstriraju svoju izvrsnost na raznim informatičkim natjecanjima, a u okviru kurikuluma novih i moderniziranih nastavnih predmeta stječu i svoje prve informatičke certifikate. Program općeobrazovnih predmeta, koje učenici polažu na državnoj maturi, izvodi se također po novim kurikulima koji omogućuju učenicima polaganje ispita državne mature i upis fakulteta ravnopravno s gimnazijskim programima. Strukovni dio podijeljen je na obavezne i izborne strukovne module.

Posebni strukovni dio obuhvaća slijedeće obavezne module:

  • Osnove informacijsko-komunikacijske tehnologije
  • Osnove računalstva
  • Elektrotehnika
  • Računalne mreže i sigurnost
  • Mikroupravljači
  • Programiranje

U trećoj i četvrtoj godini školovanja učenici biraju između programerskog i sistemskog izbornog modula. Učenici koji odaberu programerski izborni modul razvijaju vještine dizajniranja baza podataka, razvoja  naprednih i objektnih programskih rješenja te razvoja mobilnih aplikacija. Učenici koji odaberu sistemski izborni modul razvijaju vještine rada na poslužiteljskim operacijskim sustavima, dijagnosticiranju kvarova te održavanju sustava.  

 
Preduvjeti za upis: 
  • Predznanje prvog stranog jezika
  • Zaprimljena prijavnica koju su potpisali učenik i roditelj/staratelj
  • Završeno osnovno obrazovanje

Najčešće postavljana pitanja:

1. Dijeli li se razred u trećoj i četvrtoj godini, zbog odabira modula, na dva dijela?

NE. U trećoj i četvrtoj godini učenici većinu predmeta slušaju zajedno te su i dalje razred kao cjelina. Razred se dijeli samo na izbornim predmetima, koje učenici sami biraju sukladno svojim interesima i afinitetima, a ovisno o tome jesu li odabrali programerski ili sistemski modul.

2. Može li učenik koji je odabrao sistemski izborni modul raditi kao programer?

DA. Učeniku koji je odabrao sistemski izborni modul u obaveznom strukovnom dijelu nalaze se predmeti: "Algoritmi i programiranje", "Skriptni jezici i web programiranje", a u izbornom strukovnom modulu može odabrati predmet "Programiranje mobilnih uređaja".

3. Može li učenik koji je odabrao programerski izborni modul raditi kao sistemaš?

DA. Učenik koji je odabrao programerski izborni modul u obaveznom strukovnom dijelu sluša predmete: "Računalne mreže", "Konfiguriranje računalnih mreža i servisa" i "Sigurnost informacijskih sustava".

4. U čemu je onda razlika?

Razlika je u dubini tehnoloških kompetencija koje učenik stječe kroz specijalizaciju.

Primjer:

Učenik koji je odabrao programerski izborni modul sluša predmete "Napredno i objektno programiranje" i "Programiranje mobilnih uređaja", koji ga čine kompetentnijim za razvoj modernih programskih rješenja primjenom suvremenih integriranih razvojnih okolina.

Učenik koji je odabrao sistemski izborni modul sluša predmete "Poslužiteljski operacijski sustavi" i "Dijagnostika i održavanje informacijskih sustava", koji ga čine kompetentnijim za mrežne poslužitelje, otklanjanje kvarova te održavanje sustava.

 

 

 

 

 

preskoči na navigaciju