preskoči na sadržaj

Strukovna škola Đurđevac

Login
Tražilica
Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Projekti

Solarno vozilo Rooster Solari FI2020

glavni sponzor:

Erasmus+ i drugi projekti:

BE WORLD CLASS

Obrazovanje

Studiranje

Učenička mobilnost (Đurđevac)

Od 23. do 27. svibnja 2022. u Strukovnoj školi Đurđevac održala se zajednička mobilnost učenika i nastavnika iz Norveške i Slovačke te učenika i nastavnika Strukovne škole Đurđevac.

Glavne aktivnosti tijekom mobilnosti obuhvatile su posjete lokalnim i regionalnim zaštićenim područjima prirode i upoznavanje s tradicijom Podravine i okolice.

Prvog dana mobilnosti održana je prezentacija svih triju partnerskih škola i međusobno upoznavanje sudionika mobilnosti. Inozemni učenici i nastavnici posjetili su školske praktikume, sudjelovali na prezentaciji tradicionalnih jela, uz prigodnu zakusku tradicionalnih kolača Podravine. U poslijepodnevnim satima organiziran je posjet Posjetiteljskom centru Đurđevački pijesci, utvrdi Stari grad i Hrvatskoj sahari.

U nastavku tjedna sudionici mobilnosti posjetili su Park prirode Papuk, farmu Višnjica, zaštićena područja prirode Đurđevački pijesci i Crni jarki. Učenici su dobili zadatke vezane uz prepoznavanje određenih biljnih vrsta te snalaženje u prostoru, a svoje međusobne snage odmjerili su u natjecanju potezanja užeta. U školi su organizirane radionice na kojima su se učenici okušali u izradi prirodne kozmetike i ukrasa od kukuruzovine. Održana je i radionica iz područja obnovljivih izvora energije, tijekom koje je učenicima prezentiran pokazni fotonaponski sustav te prednosti i nedostaci njegove primjene. Učenici su zatim izradili prezentacije i izlagali osnovne informacije o raznim vrstama obnovljivih izvora energije, područjima primjene te njihovim prednostima i nedostacima.

Jedan od fokusa mobilnosti bio je i na važnosti primjene obnovljivih izvora energije u svim segmentima života pa je za sudionike mobilnosti organiziran posjet tvrtki Energy Plus u Ludbregu, gdje su imali priliku razgledati fotonaponsku elektranu snage 100 kW te proizvodnju LED rasvjete, bioplinskom postrojenju Matvej u Virju, gdje im je omogućen izravan uvid u cjelokupni proces proizvodnje električne energije iz plina dobivenog bakterijskom preradom organske sirovine, postrojenju za proizvodnju peleta tvrtke Bašići d.o.o. u Štaglincu, gdje su se upoznali s procesom dobave sirovine za proizvodnju peleta, njezinim sušenjem te postupkom prešanja i pakiranja finalnog proizvoda, te Šparnoj hiži u Koprivnici, gdje im je prezentirana primjena obnovljivih izvora energije u stambenom objektu na primjeru zgrade vrlo niske potrošnje energije.

Kulturološki dio programa je obuhvatio je posjet Varaždinu i Koprivnici uz razgledavanje kulturnih i povijesnih znamenitosti oba grada.

U organizaciji i provedbi mobilnosti sudjelovali su ravnatelj Darko Špoljar, nastavnici Zvjezdana Smes, Sonja Zvonar, Lovorka Kučinić i Davor Čižmešinkin, pedagog Filip Adaković te projektni koordinator Branko Pleadin. Stručnu pomoć u provedbi radionica pružile su gospođa Marica Lacković te nastavnica Irena Tišljar iz Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva.

preskoči na navigaciju