preskoči na sadržaj

Strukovna škola Đurđevac

Login
Tražilica
Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Projekti

Solarno vozilo Rooster Solari FI2020

glavni sponzor:

Erasmus+ i drugi projekti:

BE WORLD CLASS

Obrazovanje

Studiranje

 

MREŽA ČITANJA 2024.

Dugi niz godina učenici Strukovne škole Đurđevac sudjeluju na kvizu 'Mreža čitanja' i postižu vrlo dobre rezultate, a ove godine prvi puta kao škola sudjelujemo s multimedijskim uratkom. Pod vodstvom mentorice, školske knjižničarka Jasmine Šostarec, naša kreativka, Rea Damjanović, učenica 2.h razreda odlučila je svoj talent iskoristiti za izradu multimedijskog uratka. Uspješno je završila školsku razinu natjecanja te je odlukom povjerenstva kviza 'Mreža čitanja' zaduženog za multimedijske uratke ostvarila plasman na regionalnu razinu natjecanja. 

Kviz nije nimalo lagan jer od učenika zahtijeva angažman i kvalitetnu pripremu. Naime, učenici za svaku razinu trebaju pročitati po jedno književno djelo te na temelju glavnih motiva iz djela izraditi multimedijski uradak kojemu je svrha popularizacija čitanja. Tehniku izrade multimedijskog uratka biraju natjecatelji, a može biti u obliku digitalnog postera, plakata, video clipa, animacije i sl.

Ovogodišnja tema kviza 'U mreži odrastanja: izazovi i prepreke' donosi zanimljive romane s čijim se junacima može poistovjetiti svaki srednjoškolac. Na školskoj razini je to roman Zorana Žmirića 'Hotel Wartburg' koji govori o složenom odnosu između roditelja i djece, na regionalnoj razini čitat će se grafički roman Marjane Satrapi 'Priča o jednom djetinjstvu. Perzepolis.' koji prikazuje odrastanje u velikoj i sretnoj obitelji u Teheranu u doba Islamske revolucije. Državna razina rezervirana je za roman Christiane F. 'Mi djeca s kolodvora Zoo' koji svojom bezvremenskom temom i potresnom pričom osvaja čitatelja od kraja sedamdesetih godina 20. st.

Ako vas zanimaju ovi romani, možete ih pronaći u vašoj školskoj knjižnici, a Rei želimo sreću na regionalnoj razini!

 


DIGITAL BOOKMARK EXCHANGE

Strukovna škola Đurđevac uključila se, drugu godinu za redom, u međunarodni projekt razmjene straničnika kojeg organizira i provodi Međunarodno udruženje školskih knjižničara (IASL). Svake godine okupljaju se knjižničari diljem svijeta te na zadanu temu zajedno sa svojim učenicima izrađuju straničnike koje potom razmjenjuju s učenicima iz neke druge škole.

Ovogodišnja tema je 'The School Library: My Happy Place where Creativity and Imagination flourish'. Knjižnice su doista sretno mjesto gdje ne postoje granice u kreativnosti i mašti.  

Školska knjižničarka Jasmina Šostarec je u suradnji s nastavnicom Marinelom Blažek i učenicima 2.c razreda održala kreativnu radionicu na kojoj su učenici izrađivali straničnike i dopustili da ih u izradi vodi mašta. Straničnici će se potom digitalizirati i poslati zemlji partneru, Indiji.


'IGRAJ S KNIFEROM!' - Prva radionica u sklopu projekta 'Ruksak (pun ) kulture

U prostoru školske knjižnice, 5. lipnja, održana je četverosatna radionica pod nazivom 'Igraj s Kniferom!' za učenike 3.b razreda. Radionicu je održala doc. dr. sc. Lana Skender, profesorica s Odsjeka za vizualnu i medijsku umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Na početku radionice učenici su ukratko upoznati s radom Julija Knifera, svjetski poznatog slikara rodom iz Osijeka i osnovnim motivom njegova stvaralaštva – meandrom.

Tijekom radionice učenici su izrađivali vlastite meandre po uzoru na Knifera i preslikavali ih na platnene vrećice. Za kraj su na nekoliko metara dugačkom papiru, grafitnim olovkama iscrtali vlastite meandre i od njih stvorili jedan veliki, zajednički meandar koji je moguće pogledati u školskoj knjižnici.

Učenici su bili zadovoljni provedenom aktivnošću te su bogatiji za nova znanja i vještine, a kao podsjetnik na provedenu aktivnost, kući su ponijeli platnenu vrećicu i bedževe.

Ovo je prva od tri radionice koje će se održati u našoj školi u sklopu umjetničko – edukativnog programa 'Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi'. Program su zajedno pokrenuli Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Našu je školu na ovaj projekt prijavila školska knjižničarka Jasmina Šostarec, a u našpj će se školi provesti još dvije radionice iz područja kulturne baštine i vizualne umjetnosti.

Zahvaljujemo se razrednici 3.b razreda Sonji Zvonar što je odlučila sa svojim razredom sudjelovati u ovoj aktivnosti te profesorici Lani Skender i njezinim studenticama na zanimljivom predavanju i radionici.


IZLOŽBA UČENIČKIH FOTOGRAFIJA 'IUVENTUS - VENTUS'

U prostorima Strukovne škole Đurđevac postavljena je izložba učeničkih fotografija pod nazivom 'Iuventus - ventus' odnosno 'Mladost je vjetar'.
Izložbom je predstavljen mladenački, romantičarski duh Frana Baranašića, Josipa Tube i Lovre Žibrega. Oni su poput vjetra - nepredvidi, energični, snažni u svojim emocijama i doživljajima svijeta koji ih okružuje. Promatrači su i hvatači životnih trenutaka - svojim fotografijama poklanjaju im mjesto u vječnosti.
Fotografije odražavaju nevjerojatnu kreativnost Frana, Josipa i Lovre koji su svojim objektivima uhvatili prirodne ljepote, ali i trenutke iz svakodnevnog života. Autori su uspjeli zabilježiti trenutke iz svijeta koji ih okružuje i time stvoriti dijalog s publikom, koja će vlastitom percepcijom definirati poruku i uspješnost svake pojedine fotografije.
Ovo je prva ovako velika izložba Strukovne škole Đurđevac, a nastala je suradnjom Frana, Josipa i Lovre s pedagogom Filipom Adakovićem i školskom knjižničarkom Jasminom Šostarec, dok je predgovor izložbi napisao Goran Dujaković, magistar povijesti umjetnosti.
Fotografije će biti izložene u učionici MM, a može ih se pogledati radnim danom Strukovne škole Đurđevac.
Zahvaljujemo se učenicima što su odlučili podijeliti s nama svoj umjetnički doživljaj!

 

preskoči na navigaciju