Kuhar (3)
Program: Kuhar - JMO
Tip programa: programi trogodišnjeg trajanja obrazovanja
Trajanje programa: 3 god.
Opis programa: Priprema sve vrste toplih i hladnih jela, sastavlja dnevne i tjedne jelovnike te priprema jela po narudžbi. Posao kuhara uključuje različite aktivnosti: naručivanje i preuzimanje namirnica, čišćenje, određivanje tehnologije pripremanja hrane, pripremanje namirnica i njihovu toplinsku obradu, podjelu hrane na pojedinačne obroke te garniranje i dekoriranje. Nadalje, kuhar bilježi podatke za dnevni obračun upotrijebljenih namirnica, izdanih obroka hrane te kontrolira zalihe. Tijekom obavljanja poslova poštuje visoke higijenske standarde, pazi na higijenu i čistoću prostora i sredstava s kojima radi te vodi brigu o skladištenju nepotrošenih namirnica. Sudjeluje u pripremanju i sastavljanju jelovnika, dnevnih menija te u pripremi proračuna za određena jela i obroke. Zapreke za obavljanje ovog zanimanja su oboljenja i oštećenja dišnog i krvožilnog sustava, alergije i kožna oboljenja te bolesti mišićo-koštanog sustava. Nadalje, teškoću predstavljaju, poremećaji osjetila mirisa i okusa, oštećenja vida i nemogućnost razlikovanja boja kao i bolesti koje mogu uzrokovati nesvjesticu.
Preduvjeti za upis:
- Potvrda obiteljskog ili školskog liječnika o sposobnosti za odabrano zanimanje
- Predznanje prvoga stranog jezika
- Zaprimljena prijavnica koju su potpisali učenik i roditelj/staratelj
- Završeno osnovno obrazovanje
- Liječnička svjedodžba medicine rada (donosi se u srednju školu nakon što se objave konačne ljestvice poretka a najkasnije do datuma objavljenoga u Kalendaru)
- Ugovor o naukovanju (donosi se u srednju školu nakon što se objave konačne ljestvice poretka, a najkasnije do datuma objavljenoga u Kalendaru)