preskoči na sadržaj

Strukovna škola Đurđevac

Login
Tražilica
Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 12. 1. 2016.

Ukupno: 478522
Ovaj mjesec: 5753
Ovaj tjedan: 2000
Danas: 130
Projekti

BE WORLD CLASS

Obrazovanje

Studiranje

VUB

 

Zidar (3)

 

Osnovni je posao zidara, naravno, zidanje: slaganje opeka, kamenih blokova ili blokova od nekog drugog materijala i njihovo spajanje žbukom različite kakvoće i sastava. Osim toga temeljnoga posla, zidar obavlja i druge poslove – postavlja hidroizolaciju, kanalizaciju, okvire za vrata, prozore i dr. Zidari svoj posao započinju upoznavanjem nacrta, skica i crteža budućeg objekta. Nekada su oni zidali zgrade od samih temelja. U novije vrijeme zidari dolaze na gradilište kada radnici drugih zanimanja postave temelje, a ponekad i betonski “kostur” zgrade (ili nekog drugog zdanja).

Zidanje na prvi pogled neupućenima izgleda kao vrlo jednostavan posao. A zapravo nije! Zidanje nije tek puko redanje slojeva žbuke i cigle, kamena ili nekog drugog materijala. Elemente budućeg zida treba povezati na poseban način, osobito na uglovima, na mjestima gdje će biti otvori (prozori i vrata), na spoju glavnih i pregradnih zidova. Osim preciznosti, za posao zidara nužna su i specifična stručna znanja, koja se stječu školovanjem, odnosno naukovanjem.

Zidari, dakako, ne podižu zid “od oka”; oni stalno viskom, libelom, kutomjerom, metrom provjeravaju dimenzije, okomitost i druge karakteristike zida. Ciglu, kamen, betonske elemente treba kojiput prilagoditi mjestu na kojem će se postaviti. To zidari rade vrlo spretno preciznim udarcima zidarskoga čekića. Zidanje kamenom puno je teže i sporije od zidanja ciglom ili nekim suvremenim građevinskim materijalom. Zidari se kojiput specijaliziraju npr. za zidanje kamenih lukova ili stupova prilikom gradnje mostova ili nekih drugih posebnih građevina.

Zidari najčešće rade na otvorenom, izloženi nepovoljnim vremenskim utjecajima. Rade na visinama, u pognutom ili polupognutom položaju. Na gradilištu često ima vlage i prašine. Dakle, može se zaključiti da zidari češće rade u nepovoljnim, a rjeđe u nešto povoljnijim radnim uvjetima.

Zidari moraju biti snažnije tjelesne građe i stabilna zdravlja. Moraju imati dobar vid i sluh, uz besprijekoran osjećaj ravnoteže. Dakle, oštećenja osjetila, bolesti unutrašnjih organa, bolesti koje izazivaju nesvjesticu ili vrtoglavicu, slabija tjelesna građa, deformiteti ruku i nogu zapreke su za obavljanje zidarskog posla.

preskoči na navigaciju